30 martie 2011

Fulgii de ovăz

Pentru o dietă bogată în nutrienţi necesari, carbohidraţi cu absorbţie lentă şi fibre, fulgii de cereale nu pot lipsi din masa de dimineaţă. Combinaţi cu lapte sau iaurt, fulgii de cereale oferă necesarul organismului pentru un timp destul de îndelungat, anulând foamea pentru cel puţin 3-4 ore.
Dintre toate sortimentele existente pe piaţă, cei mai îndragiţi par a fi fulgii de porumb, datorită texturii crocante, si a marketingului din jurul lor. Cu toate acestea, ele conţin foarte puţine fibre, prea mulţi carbohidraţi, şi consumul lor in exces poate dăuna programului nutriţional stabilit.
Cei mai buni fulgi sunt cei din cereale de spic, integrale, şi anume ovăz, secară sau grâu.
Dintre aceştia ovăzul oferă cea mai bună combinaţie de nutrienţi. În medie, 100 grame de fulgi de ovăz conţin:
 -  Valoare energetica: 366kcal
 -  Proteine: 13g
 -  Carbohidraţi cu absorbţie lentă: 63g
 -  Carbohidraţi cu absorbţie rapidă: 0.5g
 -  Fibre: 5.5g

Adăugând circa 150g iaurt, sau lapte, de preferinţă degresat (vezi mici trucuri pentru dietă), completăm micul dejun cu alte câteva grame de proteine, grasimi utile precum şi vitamine şi minerale.
Este de evitat alegerea unui sortiment de fulgi de cereale cu fructe uscate, acestea cântărind foarte mult în valoarea carbohidraţilor, şi a caloriilor.
Celelalte cereale de spic sunt de asemenea o alegere bună pentru micul dejun, doar că au un conţinut mai scăzut de nutrienţi şi în plus au şi o textura mai dură, mai greu de amestecat în lapte sau iaurt.
O pungă de 500g de fulgi de ovăz costă între 1.5 ron si 4ron, cei putin mai scumpi fiind şi proporţional mai fini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu